2013. máj. 30., csütörtök 15:28

Klímabolondulásra csodaszer - vagy ez is csak parasztvakítás...

Írta: 
Értékelés:
(6 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Forradalmi áttörés? Megtalálták a "szuperzöld" üzemanyagot

Új műszaki eljárást dolgoztak ki amerikai kutatók a légkörben lévő szén-dioxid elkülönítésére és raktározására, miközben a módszerrel "szuperzöld" hidrogénalapú üzemanyagot is sikerült előállítaniuk.

A Lawrence Livermore nemzeti kutatóintézet munkatársai laboratóriumi körülmények között demonstrálták a technológia használhatóságát. Az eljárás lényege, hogy a sós víz elektrolízise során keletkező savassággal nyert elektrolit folyadékban jelentősen megnövekszik a hidroxid-koncentráció, amely viszont hatásosan képes elnyelni és visszatartani a káros gázok közé tartozó szén-dioxidot. A melléktermékként hidrogéngázt is eredményező folyamat közben létrejövő, a szénsav sóit képező karbonátok és bikarbonátok pedig lúgosító hatásuk révén célirányosan bevethetők az óceánok savasodásának csökkentésére.
"Nemcsak annak módját találtuk meg, hogyan vonhatjuk ki és raktározhatjuk el a légköri szén-dioxidot, miközben értékes hidrogéngázhoz jutunk, hanem egyszersmind új lehetőséget kínálunk az óceáni ökorendszerek megmentésére is" - hangsúlyozta Greg Rau, a Lawrence Livermore laboratórium vendégkutatója, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS megjelent tanulmány vezető szerzője.

A légkörbe kerülő szén-dioxid egy jelentős részét az óceánok magukba szívják szénsav formájában. Különböző kutatások kimutatták, hogy a savasodás folyamata nagymértékben veszélyezteti az óceánok és a tengerek élővilágát, kiváltképpen a korallokat és a kagylókat. Az előzetes becslések szerint a globális felmelegedés hatására az óceánok vízének a savtartalma több mint hatvan százalékkal meghaladhatja az iparosodás előtti szintet a század közepére.

A most kidolgozott technológiával nyert lúgos oldat segíthet a savasodás közömbösítésében és a tengeri élővilágot veszélyeztető fenyegetések elhárításában, ám a gyakorlati megvalósításhoz - mint maguk a kutatók is felhívták rá a figyelmet - további vizsgálatok szükségesek.

"A műveletnek köszönhetően 'szuperzöld', a szén-dioxid-kibocsátást mérséklő üzemanyag, illetve vegyi nyersanyag ugyancsak előállítható hidrogén formájában" - ismertette Rau.

Az eddigi kémiai eljárások a légkörbe kerülő szén-dioxid megkötésére és raktározására költségesnek és fáradságosnak bizonyultak, mert a szén-dioxidot molekuláris szintű, hő- és mechanikai módszerekkel történő töményesítéssel vonják ki a légkörből. "A mi technológiánkban nincs szükség a szén-dioxid koncentrált, molekuláris formájú elszigetelésére és tárolására, így az eljárás költséghatékony, környezetbarát és biztonságosabb szén-dioxid-kezelést kínál, megtetézve hidrogénalapú, megújítható forrásból előállított üzemanyag gyártási lehetőségével és az óceánok savasodásának csillapításával" - emelte ki a vendégprofesszor.

További információk

 • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

  1.) A tengervíz nem túl jó elektrolit. A hatékony elektrolízishez erős lúgot (KOH) vagy erős savat (H2SO4) szoktak hozzáadni.

  2.) A tengervíz klorid ionokat is tartalmaz, ezek válnak ki leghamarabb klórgáz, hipó formájában.

  3.) A keletkező hidrogén csak akkor ér valamit, ha valóban megújuló forrásokból állítják elő.

  4.) Ennyi megújuló energia nincs.

  5.) A tenger a fosszilis CO2 beoldódásától savasodik. Ehhez hegyeket bányásznak el milliárd tonnaszám - megnézném magamnak az ilyen kapacitású tengerparti elektrolizáló üzemet.

  A költségarányokról: Ha valaki a levegő széndioxidját kigyűjti (kifagyasztás) és napenergia felhasználásával visszaalakítja 8 szénatomos alkánláncokká, mást el-nem-szennyezve megtisztítja, és ezt a re-benzint 50 millió Forint/liter alatti áron tudja adni, akkor veszek belőle 100 mikrolitert, 3 könnycseppnyi mennyiséget emlékbe.

  A levegő széndioxidjától egyébként könnyebben is meg lehet szabadulni: a napsütötte egyenlítői mélytengereken a tengerfenékről ásványi anyagokat kell a felszíni rétegbe szivattyúzni és pl. szélenergia segítségével állandóan levegőt buborékoltatva lebegtetni. A kialakuló algamezőt folyamatosan szűrni, préselni és a tenger fenekéről származó kövek beledolgozásával a fenékre süllyeszteni. Ehhez "csak" 1 kontinensnyi úszó szigetcsoportot kell képezni, és a többit - a százszorosára gyorsított fosszilizációt - már intézné a nap meg a szél.

  De mivel még nem borult fel a klímánk, ezért jelenleg a legegyszerűbb a fosszilis energiák mellőzése, a bányák, kutak lezárása; és a folyamatosan képződő biomassza energiáját kell beosztani fűtésre, talajművelésre, villanytermelésre és ipari tevékenységre összesen. A mai energiaforgalmunk 10%-áról van szó. Ehhez hozzá jön még 5% szélenergia, 2% állati erő, 1% emberi energia. Egyes helyeken pár százalék nap-, víz- vagy vulkanikus energia.

  Üdv: dr. Dőry István

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!