2013. július 12., péntek 21:29

Világszínvonalú adatközpont Budapesten

Írta: 
Értékelés:
(1 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Világszínvonalú adatközpont Budapesten

Az ország legmodernebb kutatási célú adatközpontja az Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjában.

Európában is kiemelkedő színvonalú kutatási célú adatközpontot avatott fel Orbán Viktor miniszterelnök, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Rolf-Dieter Heuer, a CERN főigazgatója az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban 2013. június 13-án. Közép-Európa legnagyobb, bruttó 8,5 milliárd forint összértékű beruházásával olyan adatközpont létesült, amely a következő két évtizedben mozgásba hozhatja a hazai tudományos kutatásokat és meghatározó jelentőségű lehet Magyarország nemzetközi kutatási és kutatás-fejlesztési projektekben való részvétele szempontjából. A magyar részecskefizikusok sikeres és elismert munkájára alapozva a Magyar Tudományos Akadémia és a magyar Kormány példaértékű összefogásával rekordidő alatt világszínvonalú európai kutatási infrastruktúra jött létre Budapesten.

„Sokáig szerettük volna, hogy Magyarország ne csupán a kutatásokhoz, hanem az infrastruktúrához is hozzájárulhasson a CERN-ben. A mai nap áttörést jelent azáltal, hogy a CERN „agyközpontjának” fele az akadémiai kutatóközpontba került” – méltatta a Wigner Adatközpont jelentőségét Pálinkás József. Az MTA elnöke szerint a magyarok ismét megmutatták: ha akarnak valamit és együttműködnek, akkor nagyszerű dolgokat tudnak véghezvinni.

Paradigmaváltásként értékelte a Wigner Adatközpont budapesti létrejöttét Rolf-Dieter Heuer, a CERN főigazgatója. Mint fogalmazott: a tudomány áttörte az országhatárokat és Magyarország szerves része lett a CERN életének. A tudós az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának tevékenységéről szólva kiemelte: az itt dolgozók szaktudása, innovatív szemlélete és a létesítmény megépítésére vállalt rövid határidő miatt döntöttek a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhelye mellett.

A Wigner Adatközpont az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (WIGNER FK) beruházásában 8,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósult meg a csillebérci kampusz egyik régi épületegyüttesének teljes körű átépítésével. Az adattárolás új korszakát jelentő magyarországi „agyközpont” kialakítása jó példája a felfedező kutatásokon alapuló, gazdaságosan üzemeltethető és az egész ország számára hasznot hozó beruházásnak. Az ünnepélyes keretek közt felavatott adatközpont berendezéseit és üzembiztonságát tekintve egyaránt az európai információ-technológiai (IT) rendszerek élvonalába tartozik.

(Cikk folytatása a linken.)

További információk

  • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

    Méltó elismerése a magyar kutatók munkájának, hogy ez a létesítmény Budapesten épült meg. Dícséretes és követendő példa, hogy meglévő épületegyüttes átépítésével történt.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!