2013. július 18., csütörtök 19:40

Végre tudni, valójában hány magyar él külföldön

Írta: 
Értékelés:
(5 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Végre tudni, valójában hány magyar él külföldön

A 18-49 éves, Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok 7,4 százaléka, 335 ezer ember tartózkodik tartósan külföldön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének új módszertanon alapuló gyorsbecslése szerint.

Kapitány Balázs, az intézet tudományos titkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az adat nem a kivándoroltak, hanem a külföldön élő, de Magyarországon állandó lakcímmel rendelkezők számáról ad közvetlen becslést – tudósít az MTI. A kutatásban 2012 novembere és 2013 februárja között 8917 embert kerestek meg hivatalos lakcímükön a kérdezőbiztosok.

A megkeresettek csaknem 80 százalékáról kiderült, hogy valóban az állandó lakóhelyeként megadott címen tartózkodik, míg 10,6 százalékuk életvitelszerűen máshol lakik Magyarországon. A válaszadók mintegy 6 százalékáról derült ki, hogy tartósan nem tartózkodik Magyarországon. A kiválasztott emberek 3,9 százalékáról semmit sem sikerült kideríteniük a kérdezőbiztosoknak. A becsléskor ebből a halmazból kerültek még át emberek a tartósan külföldön élők halmazába, és így kapták meg a külföldön élők becsült számát – mondta el Kapitány Balázs.

A tartósan külföldön tartózkodókat úgy határozták meg, hogy azokat az embereket tekintették ilyennek, akik három hónapon keresztül nem tértek haza, vagy csak éppen látogatásra érkeztek vissza Magyarországra.

Kapitány Balázs közölte, a becslést mintavételi hiba terheli, ezért azt lehet mondani: 6,8 és 8 százalék között lehet a tartósan külföldön élők aránya.

Németország és Anglia a célországok

Elmondta azt is, hogy ebben az adatban szerepelhetnek olyanok is, akik soha, vagy csak nagyon régen éltek Magyarországon. Példaként említette azt a lehetőséget, hogy egy magyar állampolgársággal rendelkező fiatal, aki magyar emigráns szülőktől Németországban született, sohasem élt Magyarországon, csupán “papíron” bejelentkezett az általa örökölt ingatlanba.

A kutatásban a külföldön lévők 86 százalékáról sikerült megtudni, hol tartózkodik. E szerint a vizsgált csoportból a legtöbben – 25,8 illetve, 25,6 százalék – Németországban és Nagy-Britanniában élnek.

Arról is van viszont adat, hogy kisvárosnyi magyar dolgozik Ausztriában, elsősorban a turizmus vonzó ágazat.

Bárki könnyedén összeszed jó pár, az ismeretségi köréből származó példát a magyar munkavállalók kivándorlására a legkülönbözőbb szakágakból műkörmöstől a szakácsig, pénzügyestől az orvosig. Az elmúlt húsz évben sose volt ilyen magas a magyarok körében a migrációt tervezők aránya. Egy tavaly évvégi adat szerint minden ötödik felnőtt tervezi, hogy rövid vagy hosszú távon külföldön vállal munkát, vagy véglegesen kivándorol. És minden hetedik diplomás fiatal külföldön képzeli el a jövőjét.

http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/vegre-tudni-valojaban-hany-magyar-el-kulfoldon/

Hozzászólás:

A felmérésben részt vett, közel kilenc ezer ember adatai alapján kikalkuláltak egy számot, mely szerint 335 ezer magyar ember él, dolgozik külföldön. Csak remélni tudjuk, hogy ez egy valós szám és nem alsó-érték alá kalibráltak, megnyugtatásunkra. Ha minden ötödik felnőtt és minden hetedik diplomás, vagy egy részük, inkább itthon találna megélhetést biztosító munkát, az lenne a megoldás. És mi van a 49 év felettiekkel? Tapasztalom, hogy már ez a korosztály is "elindult".

  
 
 
 

 

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!