2012. december 30., vasárnap 22:28

Kabaré?!

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

A Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves színművész osztályának vizsgaelőadására kerül sor december 31-én, a Nemzeti Színházban, Alföldi Róbert rendezésében. A Kabaré című musicalben mutatkoznak be a diákok.

A Kabarét, a Nemzeti Színház és az Ódry Színpad közös produkcióját, az év utolsó napján 2012. december 31-én mutatják be 19.30-tól, de további két előadáson 2013. január 5-én és 9-én is is megtekinthető a színésznövendékek vizsgaelőadása. A darabot Alföldi Róbert rendezi, előadják: Bán Bálint, Bárnai Péter, Fehér László, Fehér Balázs Benő, Horkay Barnabás, Kerkay Rita, Kádár Lilla, Király Dániel, Ostorházi Bernadett, Rada Bálint, és Viktor Balázs.

A Színház és – filmművészeti Egyetem honlapján a darab kapcsán az olvasható: „ A Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsámbéki-Zsótér-osztályának színészhallgatói előadják a Kabaré című musical-t a város egyik leglátogatottabb színházában, a Nemzetiben, és már látják a jövőt.”

További információk

 • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

  A december 30-i főpróbát láttam. Tényleg kabaré. Mármint az, hogy egy negyedéves osztály hallgatói zenés-táncos vizsgaelőadást válasszanak, ha sem énekelni, sem táncolni nem tudnak, és Kádár Lilla üdítő kivételével, még a szövegmondás is túl nagy feladat számukra. Kinek juthatott eszébe ez a darab? És miért vállalkoztak rá a diákok? Lehet, hogy nem volt más választásuk?
  Az eredeti filmet alaposan átírták (talán a rendező?), egyetlen név maradt meg belőle: Sally Bowles neve. A film jól ismert dallamaiból talán hármat-négyet vettek át, a darab zenéje új, látszólag élő zenekar adja elő, valójában - néhány taktustól eltekintve - felvételről szól. A trió szerepeltetésének egyetlen értelme lehet, zeneileg is kifejezik a musical látszólagosságát: úgy zenélnek, ahogy a színészek énekelnek.
  A forma- és rendbontó feldolgozás egyetlen valamirevaló ötlete: a nyolc fiú felváltva játszik angol írópalántát, a három lány reménybeli amerikai filmcsillagot. A nézők eleinte kapkodják a fejüket, aztán rájönnek, hogy jobb ha mindenki lehetőséget kap, mintha egyetlen párt irigyelnének a többiek. Megszoktuk már, hogy az Alföldi rendezte darabok szereplői a színműtől idegen, a megjelenített kor nyelvi világától elütő trágárságokkal fűszerezik mondanivalójukat, ezúttal testmozgásukkal is erősítik ezt az alantas felfogást, talán a kabarészínészektől elvárható tánctudást remélik pótolni vele.
  A darab közepe táján a néző belenyugszik, hogy polgárpukkasztó happening közepébe csöppent, ám ekkor meghallja az első hamis hangot. A magyar himnusz elhangolt dallama szövődik bele a zsidó fiú esküvőjének zenei aláfestésébe, kirekesztése a nemzeti családtervezési program nevében indul, s a darab végén, amikor már a zsidót és az angolt is jól elverték a nemzeti öntudatra ébredt németek, az összes szereplő együtt mondja föl egyre hangosabban az új magyar alkotmány elöljáró beszédét.
  A szándék világos: az aktuálpolitikai elemek beleszövésével megmutatni, hogy a jelenlegi magyar politikai vezetés fajgyűlölő, kirekesztő, fasiszta rendszert épít, amely könnyen összetéveszthető a harmincas évek náci Németországával.
  Mellé, fölé. Sok hibája van a mai magyar politikának, lehetne akár jogos kritikát is beleszőni bármelyik színműbe, csak éppen ezt nem. A Fidesz-KDNP kormány nem antiszemita, nem cigányellenes, nem kirekesztő. Fölismert valamit, amitől hideglelést kap a nemzetközi fináncoligarchia, nevezetesen azt, hogy kereskedésből, kamatos kamatból, járadékból és kölcsönből nem lehet megélni, csak alkotó munkából, termelésből. A kultúra és a történelem föladásával, elfelejtésével nem lehet jövőt építeni, csak kihalni. Teszi e fölismerés nyomán azt, amit helyesnek lát, gyorsan, erőszakosan, sok hibával, de a meggyőződéséhez hűen. A történelem majd ítéletet mond fölötte.
  Kár, hogy a rendező egy egész osztály vizsgaelőadását kockára téve akar bosszút állni személyes kudarcáért. Bármilyen harmatos is az ifjú színésznövendékek teljesítménye, ennél azért jobb darabot és jobb rendezőt érdemeltek volna.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!