2014. január 08., szerda 11:23

Nyelvész szemmel a kettős honfoglalásról

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

„mindenekelőtt arra volna szükség, hogy az egyes szűkebb kutatási területeken belül időről időre történjen meg a tudomány mai szintjén már nem vagy nem teljesen helytálló régebbi nézetek kritikai felülvizsgálata, vagy legalábbis a továbbépítkezés szempontjából kulcskérdésnek látszó álláspontoknak az újramérlegelése”

Hozzászólások  

 
Önnek nincs elég joga a szavazáshoz!0 #1 demeczky 2014-01-08 11:45
A cikk itt olvasható: http://www.c3.hu/~magyarnyelv/10-3/zelliger_103.pdf
Kérdéseim a szerzőhöz:
A korábbi bevándorlók (fehér ugorok) ezek szerint hamar beilleszkedtek a mai Bajorország, Ausztria és az akkori Pannonia tartomány területén létező államokba. Amikor a fekete ugorok államot alapítottak a volt avar területen, miért nem fogtak össze a nyugatabbra élő fehér ugorokkal? Miért hagyták őket más fennhatóság alatt? Lehet, hogy a fehér ugorok leszármazottai kisebbségben, szórványban éltek? István királynak volt elég baja a saját (bajor) rokonaival is?
Történelmi, geopolitikai szakértők mit mondanak?
A szerző válasza:
Sok mindent nem lehet tudni arról a korról. Nyilván voltak, akik beilleszkedtek a keresztény világba. Ennek az állami (inkább birodalmi) keretei már kérdésesek, Aeticus ábécéje alapján valószínű, hogy a kereszténységbe való beilleszkedés is csak részleges volt. Árpád magyarjai bizonyos mértékben támaszkodhattak rájuk, mivel így találhattak mindig tolmácsra a nyugati hadjáratok ("kalandozások" ) során. Szent István idejére már aligha beszélhetünk kétféle magyarokról.
A történelmi, geopolitikai szakértők semmit sem mondanak. A cikk eredetileg egy bécsi konferenciára készült német nyelven. Az osztrákok nem ugrottak a plafonig örömükben... Szó volt arról, hogy a konferencia anyaga megjelenik egy kötetben, ez nem jött létre, a tanulmányt visszaküldték. Most majd megjelenik egy kolléganő köszöntő könyvében - bár az ilyesmi "cikktemető". A lektoráló exfőnököm szerint be kellene kerülnie a tudományos köztudatba, de az ELTE ilyen lapjai megszűntek. Az idézett MNy-cikk (1-2 pozitív reakciótól eltekintve) az elhallgatás állapotában van.
 

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!