2013. január 25., péntek 16:21

Egy nagyon különleges tudós: Stephen Hawking

Írta: 
Értékelés:
(1 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Stephen még a kórházban tanúja volt annak, hogy a kórtermében egy kisfiú meghal leukémiában. Ez ráébresztette, hogy az ő állapotánál is van rosszabb. Erre az emlékre sokszor hagyatkozott évek múlva is, amikor betegsége miatt hangulata romlott. Orvosai tanácsára visszatért kutatásaihoz, de a betegségtudata túlságosan elnyomta figyelmét. Wagnert hallgatott és passzivitásba esett, mert nem látta értelmét a munkának. Egy rémálom a kivégzéséről azonban új lökést adott számára, és ez végleg végett vetett nyomasztó időszakának.
...Annak ellenére, hogy fennállt annak eshetősége, hogy meg sem éri a doktori cím megszerzését mégis belevetette magát a munkába.

...1964 júniusában ismertséget szerez a tanszéken magának, amikor Hoyle állandó világegyetemről tartott előadása közben felállt és botjára támaszkodva megkérdőjelezte Hoyle elméletének egy részét. A tudós dühösen kérdezte, hogy mégis honnan tudja, hogy hibás a levezetés, amire Hawking azt válaszolta, hogy kiszámította. Mindenki azt hitte - köztük Hoyle is - hogy Hawking előadás közben fejben számolta ki a bonyolult levezetést. Valójában Hoyle egyik tanítványa, (aki Hawking barátja volt), már az előadás előtt megmutatta neki a kutatási anyagot és azon hosszú számításokat végzett. Ettől kezdve "pimasz zseninek" könyvelték el Hawkingot...

...Még ebben az évben megtörténik Hawking munkájában is az áttörés. Meghallgatja a kiváló matematikus Roger Penrose egyik előadását. Penrose szingularitásokról beszélt, ahol anyag tűnhet el a térben. Hawkingban rögtön felmerült a kérdés, hogy működhet-e fordítva is a dolog. Az egész teória kulcsa a korábban már ismert elmélet a fekete lyukakról. Einstein elmélete alapján és Penrose képletében az időarányt megfordítva bizonyítja, hogy létezhet a fekete lyuk fordítottja is, amikor is a semmiből tör elő anyag, ahogy azt az ősrobbanás elmélet feltételezi. Ez a bizonyítás elismerést szerez számára.

...1968-ban elveszíti a járás képességét és 1969-től tolószéket használ, 1971-ben pedig már nem képes írni se.
...éppen csak minimális ujjmozgásra képes. Mindössze egy kapcsoló mozgatásával tud szöveget szerkeszteni és egy másik készülék segítségével azokat kimondani.

...1982-ben elkezdi írni, majd 1988-ban kiadja meghatározó könyvét Az idő rövid történetét (A Brief History of Time), amely laikusok számára magyarázza el tér-idő elméletét. A könyv kiemelkedő sikert ér el. A londoni Sunday Times best-seller lisájának élmezőnyében marad négy évig. A művet több mint negyven nyelvre fordították le és világszerte harmincmillió példány kelt el belőle. E könyv által vált a tömegek előtt is ismert tudóssá.

...2004-ben egy dublini konferencián – más kutatási anyagok hatására – visszavonta a fekete lyukakról azon nézetét, miszerint az anyag elveszik benne, ami amúgy ellentmondott a kvantummechanika szabályainak.
2010-ben megjelent könyvében a „The Grand Design”-ben kifejti, hogy Isten nem teremthette a világot, habár korábban összeegyeztethetőnek tartotta a modern fizika és egy „teremtő” gondolatát. Ekkor már úgy véli, hogy az ősrobbanás a fizika elkerülhetetlen következménye volt.
Hawking továbbra is törekszik, hogy a nagy "egyesítési elméletével" egyesítse a „kicsi” (kvantum) és a „nagy”(kozmológia) fizikáját.

-------------------------------------------
...végül is a tudósok zöme az ősrobbanást elméletet fogadja el. Fred Hoyle makacs volt és noha az új információk az elmélete részbeni átdolgozására késztették, de egész életében nem tudott szakítani az állandó világegyetem képével. Ironikus, de az ősrobbanás populáris elnevezése, a „nagy bumm” Hoyletól ered, bár ő megvetésből címkézte így a számára nem tetsző nézetet.

További információk

 • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:


  Néhány további idézet Róla:

  Stephen Hawkingnál kevéssel 21 éves kora előtt motoros neuronbetegséget avagy degeneratív idegrendszeri elváltozást (amyotrophiás laterosclerosis, Lou Gehrig-kór) állapítottak meg, aminek következtében a mozgatóidegek lassan elsorvadnak. E betegséggel ritka, hogy valaki 10 évnél tovább éljen, Hawking pedig ma már több évtizeddel túlélte a neki jósolt időt. A betegség habár kezdetben elkeserítette, de ma már szerencsésnek vallja magát. Hawking elmondása szerint betegsége hozzájárult tudományos sikeréhez. Úgy nyilatkozott, hogy korábban unalmasnak találta napjait, de a diagnózis után érezte, hogy vannak dolgok amiért érdemes élnie.

  1985-ben tüdőgyulladást kapott és a szövődmények miatt életveszélyes állapotban került a szervezete, ami összeomlott. Annak érdekében, hogy megmentsék Hawking-on gégemetszést hajtottak végre, aminek következtében végleg elveszítette maradék beszédképességét is. Ezután nehéz időszak következett. Kommunikálásra egy olyan kártyát tartottak Hawking elé, amin az abc betűi voltak, majd egy segítő végig mutatta a betűket, Hawking pedig a szemöldökével jelezte ha a megfelelő betűhöz értek.Egyik tanítványa és segítője Brian Whitt talált egy lehetőséget, ami megoldást jelenthetett a problémára, így azóta gépek segítségével kommunikál.

  ...Habár Hawking lehetségesnek tartja a tér meghajlítását és idő megfordítását, de gyakorlatban a felszabaduló nagy energiák miatt kivitelezhetetlennek tartja az időutazást. Hogy gyakorlatban is bizonyítsa elméletét, 2009-ben rendezett egy partit időutazóknak, amire a meghívókat csak három évvel később, 2012-ben töltötte fel a internetre. Videofelvétellel igazolta aztán, hogy senki nem jelent meg 2009-ben.  :-)

  1965-ben feleségül veszi Jane Wilde-ot aki akkor még a Westfield College hallgatója volt. Három gyermekük születik: Robert (1967), Lucy (1969) és Timothy (1979). Azonban 1990-ben elválnak, mert Hawking beleszeret egyik ápolójába, Elaine Mason-ba, akivel 1995-ben összeházasodik, habár előzőleg több barátja is óvta ettől a kapcsolattól, mert úgy vélték, hogy Mason csak anyagi megfontolásból megy hozzá. A házasság hatására gyermekeivel is megromlik Hawking kapcsolata, mert állításuk szerint Mason nem engedte őket apjuk közelébe. 2004-ben a Hawkingot gondozó ápolónők feljelentést tesznek a rendőrségen, miszerint Mason bántalmazza férjét, de Hawking tagadta a vádat és így ejtették az ügyet. E házasság aztán 2006-ban ért véget, válással. A válás után javult Hawking kapcsolata a gyermekeivel és volt feleségével is, aki közben újra házasodott. Stephen Hawking készített gyermekkönyveket lányával Lucy-val a tudományról. Jelenleg három unokája van. (2012).

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!