2013. január 29., kedd 10:36

Beleszólt-e Jézus társadalmi kérdésekbe?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Valaki egyszer egy vitában azt mondta, hogy Jézus nem szólt bele társadalmi kérdésekbe, különösen nem strukturális problémákba, hanem mindig csak az egyént szólította meg, csupán az egyes ember életét akarta megváltoztatni, és nem azt a társadalmi berendezkedést, amelyben az egyén él. - Az erre az alternatívára adott válasz minden korban döntő jelentőségű, de különösen Marx óta ("a vallás ópium...") nem mehetünk el mellette szó nélkül.

Újból végigolvastam tehát az evangéliumokat ebből a szempontból, vajon tényleg beleszólt-e Jézus társadalmi és strukturális kérdésekbe, vagy valóban csak az egyes emberhez intézett-e morális intelmeket. Nem titkolt reményem szerint ez a kis összeállítás hozzásegíthet ahhoz, hogy Jézus üzenetének "új" oldalát ismerjük fel, és tudatosítsuk azt a "társadalmi" dimenziót, amelyről talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyház történelme folyamán eddig még igazán sosem ismerték fel és igazából sosem vették komolyan. Talán ennek az egyébként oly tragikus huszadik századnak a hozzájárulása lehetne az evangélium ügyéhez, hogy "fölfedezi" és komolyan veszi, azaz életre váltja Jézus tanításának társadalmi vonatkozásait.

Lássunk tehát hozzá! Már az evangéliumi szövegek analízise során világossá vált, hogy a címben felvetett kérdésre igennel kell válaszolni. A szintézis vázlatának elkészítésekor pedig kiderült, hogy Jézus "beleszólása" három területre vonatkozik, hármas irányultságú: "morális" beleszólás, "strukturális" beleszólás és "politikai" beleszólás, így ennek a három szempontnak a tárgyalása adja tanulmányunk törzsét. A kifejtésben oly módon járunk el, hogy az "enyhébb" területtől haladunk a "kényesebb" felé, valamint az "elvonttól" a "konkrét" felé.

További információk

  • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

    Jézusról általában azt feltételezik, hogy csak egyént szólította meg, hozzá intézte erkölcsi üzenetét, őt akarta megjobbítani. Ez az tanulmány kimutatja, hogy Jézus háromszorosan is beleszólt a társadalmi kérdésekbe: morális, strukturális és politikai szempontból - s e hármas beleszólása ma is aktuális.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!