2013. február 05., kedd 20:06

Babák ill. "Az első év" c. film

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

A film története

Négy baba, négy ország, négy történet - a születéstől az első lépésekig. Ponijao, Bayarjargal, Mari és Hattie a négy baba neve, akik Namíbiában, Mongóliában, Japánban és az Egyesült Államokban élnek. A film a négy baba történetén keresztül négy különböző kultúrába repít el párhuzamosan. Bemutatja a legviccesebb, leggondtalanabb és legmegindítóbb pillanatokat, életünk első hónapjainak egyedi és mégis egyetemes történéseit. A Babák - Az első év másfél óra kaland akció, humor... és bukdácsolás.

Thomas Balmés francia dokumentumfilmes Alain Chabat producer ötlete alapján rendezte meg a Babák - Az első év című filmet. A stáb körbeutazta a Földet, és a dokumentumfilm műfaját teljesen megújítva szinte párbeszéd nélküli képsorokkal mutatja be, hová születtek ezek a babák, milyen természeti és társadalmi környezet veszi őket körül, hogyan telnek napjaik. Mindezt nem szigorú idősorrend vagy téma szerint, hanem laza szerkesztéssel, néhol klipszerűen, el-elkalandozva egy-egy érdekesebb, szívmelengető, vagy kacagtató részleten.

 

Egy-egy bevillantás:

---------------------------
A család a Himba törzsbe tartozik.
Epembe faluban élnek, Opuwo közelében, Namíbia észak-nyugati részén.
Tehén- és kecsketenyésztésből élnek.
Hindere (az apa) folyamatosan mozgásban van, hogy vizet találjon az állatoknak.
A természettel harmóniában élnek.
A családnak tíz gyereke van, köztük egy újszülött. A legidősebb, Tjombinde, 26 éves, Ponijao, a második legfiatalabb pedig három és fél.
Tarererua nyolc hónapos terhes volt, amikor a rendező először találkozott vele.

---------------------------
" 2006 januárjában egy barátom megkérdezte, lenne e kedvem részt venni egy filmben, ami kisbabák életéről szól. Ráadásul éppen olyan babát kerestek, aki San Franciscóban környékén születik április-május körül. Azt válaszoltam, hogy a mi gyerekünk akkoriban fog megszületni. Thomas iderepült és találkoztunk. A szándékai ezzel a filmmel a lehető legjobbak voltak." (Frazer)
"Nagyon izgalmas volt részt venni a filmben, de nem akartuk, hogy a stáb állandóan a nyakunkban lihegjen. Tudom, mit beszélek, a filmiparban dolgozom. Azt kértük, hogy Hattie csak mint kisbaba legyen lefilmezve, hogy ne vonódjanak bele túlságosan az életünkbe."
(Frazer)
"Nem akartuk, hogy magát a szülést lefilmezzék. Volt egy szerződésünk, ami kikötötte, hogy a baba természetes szükségleteit, mint az evés és az alvás, tiszteletben tartják. Azonnal kiszálltunk volna, ha csak egyszer is megzavarták volna. Sőt, Frazer bizonyos jeleneteket maga forgatott le. Különválasztotta a filmet a saját életünktől és ez jó volt. Így nem volt olyan, mintha a stábbal együtt élnénk." (Susie)

---------------------------
A többi kultúráról
"A japán és az amerikai baba nagyon fejlettnek tűnt. Ezekben az országokban csoportban nevelik a gyerekeiket. A szülők énekelnek nekik. Gyakran veszik fel őket. De nagyon sajnáltam a japán kislányt, mert olyan sok időt tölt bezárva a lakásba. Pedig mennyi ember veszi körül. Szeretném, ha boldogan nőne fel. De aki a legérdekesebb volt, az afrikai kislány. Arrafelé a gyerekeket keményen ütik az iskolában!" (Purev)

Mit szólt a filmhez a gyerek?
"A film rólam szól, az égről, és az ég hangjairól. Megmutatta, amikor leestem a motoromról. Rögtön felálltam. És a bátyámról is szólt, aki megütött engem. Nem mindig ismertem fel magam. Emlékszem arra, amikor bicikliztem, és szeretem azt a részt, amikor megtanulok járni. (Bayarjargal)

---------------------------

http://cspv.hu/cspv_film/_info.html?film_id=05410&sajto=1

és egy másik cikk (sok átfedéssel):
http://www.babasmamas.hu/hir.php?hir=babak_a_vilag_negy_tajarol-1691

 

További információk

  • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

    Valaki látta a másik ajánlást: "A világ legandalítóbb babafürdetése" videóról - és emlékeztetett, hogy ez a film is megérdemli az itt említést.

    Kultúrák különbözőségei - barátságosan bemutatva.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!