2013. február 09., szombat 15:57

Irán az USA csúcstechnológiájából fejleszthet (avagy: "addig jár a korsó a kútra...")

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Az iráni köztelevízió levetített egy felvételt, amit állítólag egy 2011-ben elfogott amerikai kémrepülő rögzített. A közel-keleti ország vezetése azt mondja, hogy sikerült visszafejtenie az ország légterében eltérített és földre tett RQ-170 Sentinel típusú drón rendszerének titkosítását.

Amikor 2011-ben kiderült, hogy a drón eltűnt, az amerikaiak csak annyit közöltek, hogy baleset történt, az irányítók elvesztették a kapcsolatot a géppel, így irányítani sem tudták, így történhetett meg, hogy a csúcskategóriás eszköz az ellenség kezébe került. Ezzel szemben az irániak azt állították, hogy a gép nem pusztán az ölükbe pottyant, hanem ők maguk vették át felette az irányítást. Az USA ezt tagadta.

Iráni vezetők szerint a videó visszafejtése csak a kezdet, az elfogott Sentinel alapján mostantól a keleti ország hadiipara is képes lesz hasonló minőségű drónok gyártására. A hírek szerint szükségük is volt a múzsa csókjára, a korábban bemutatott, saját fejlesztésű vadászrepülőről ugyanis szakértők egész sora állítja, hogy nem több egy közepesen jól összerakott makettnél.

2013. február 8., péntek 12:13 |

Kapcsolódó: Irán makettet ad vissza a drón helyett

 

További információk

  • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

    Tíz kémrepülő visszatér, egy tizenegyedik nem... Kicsit kombinálódik a véletlen, a szerencse (mikor melyik oldalé...), na meg az, hogy az iráni tudósok számára elérhetőbb cél egy kémrepülő vezérlésének megzavarása, mint egy ugyanilyet mindenestül kitalálni.

    Vajon ha előre számol az USA egy ilyen eset bizonyos mértékű valószínűségével, hogyan döntenek? Hány kémrepülő sikeres felvétele éri meg, hogy egyet viszont saját fejlesztéséhez használhat az ellenségük?

    Tévedés ne essék: ez nem az egyik vagy másik félnek szurkolás. Ez valami jobb: "csak" eltöprengés egyiken és másikon.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!