2013. február 09., szombat 16:12

Kínai gerinctorna

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

A WU SHUANG DAO YIN kínai gerinctorna mozgás és légzésterápián alapuló gyakorlatokból áll. A torna több mint kétezer éves múltra tekint vissza. Alapja a kínai orvoslás, amely a megelőzéssel foglalkozik, a cél az egészség megtartása.

Ez a fajta gerinctorna másfél óra hosszúságú; lassú, nagy amplitúdójú, statikusan feszítő mozgásokból, légző gyakorlatból és a gyakorlatokhoz kötött keleti zenéből áll. Rendkívül fontos a gyakorlatok közben a légző gyakorlatok helyes kivitelezése, amely nemcsak méregteleníti a szervezetet, és jó hatással van a vérnyomásra, hanem erősíti a test védőrendszerét, és növeli a tüdőnk kapacitását. A hétköznapi tevékenységeink során csak minimálisan veszünk levegőt, amely nem tisztítja át szervezetünket. A légzés gyógyít!

A torna nyújtja az izmokat, csökkenti az ízületi beszűküléseket, rövidüléseket, növeli a mozgás-spektrumot, aktiválja az ízületi folyadék képződését. A gerinc melletti izmok megnyújtásával a porckorongok levegőhöz jutnak, és a gerinc mellett futó idegszálak felszabadulnak.

A gyakorlatok testtudatosságot adnak és megtanítanak arra, hogy külön-külön is odafigyeljünk egy-egy izomcsoportra a mozgás során. A beszűkült izmoknak nyújtásra van szükségük, hogy újra rugalmassá váljanak, és ne fájjon többé semmilyen mozdulat!

A gyakorlatokat a gerincre fókuszálva a nyaki-, háti- és deréktáji szakaszokra fejlesztették ki. A különböző gerincproblémákra, mint pl. a discushernia (porckorongsérv), scoliosis (gerincferdülés), schmorl-csomó, kopásos gerincbetegségekre találhatóak olyan gyakorlatok, amelyek nagymértékben javíthatnak a problémákon, sőt rendszeres tornával akár meg is szüntethetőek! Vagy vegyünk egy általánosnak tűnő problémát: a fülzúgást és fejfájást leggyakrabban "csak" a kötött nyakizomzat okozza. Rendszeres tornával ez is megszűnik!

Ne akkor döntsetek úgy, hogy tornázni kellene - amikor már fáj, hanem amikor még nem fáj, ezáltal megelőzve azt, hogy ne is fájjon többet! Kitartó gyakorlással a meglévő fájdalmak csillapíthatóak és megszüntethetőek. Ne hagyjuk, hogy a stressz, a betegségek, és a hanyag testtartás tönkre tegyen bennünket!

(Véletlenül a képet is sikerült ide tennem, ha már így van, itt hagyom. S.B.)

 

További információk

 • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

  Eredetileg egy egy évvel ezelőtt látott helyet próbáltam megkeresni, (sajnos azt nem találtam meg):
  Dao-Yin gerinctorna, Szigeti Kata, akiről a férj, Magony András olyasmit írt, hogy egy baleset után (gipszágy, stb.) kezdte saját maga keresni és tanulni a kínai gernictornát, így gyógyult meg gyakorlatilag tökéletesen, sőt, vált oktatóvá. A történet érdekes módon összecseng az intimtornát kitaláló Kriston Andrea történetével, aki szintén saját maga intenzíven átélt szüksége-igénye miatt találta ki és fejlesztette tanfolyammá azt, amit csinál. Úgy látszik, a világon a leghatékonyabb, legerősebb motivációk egyike ez...

  Ha videókat akarsz nézni a kínai gerinctornáról, akkor egy másik lap (alsó felében) találsz néhányat:
  http://www.csaladapa.hu/egeszseg/sportolas/kinai-gerinctorna/

  A legilletékesebbnek tűnő honlap (http://www.kinaiorvoslas.hu/gerincterapia1.html) azonban sajnálatos füllentéssel tolakszik:
  "Ezeket a gyakorlatokat Magyarországon kizárólag a DaoYin Stúdió Kínai Gyógymódok Akadémiáján sajátíthatják el a terápia iránt érdeklődők."

  És megint másik honlap, akik mail-cím megadására ingyen elküldenek valami útmutatót.
  http://www.gerincgyogyitas.hu/gerinctorna-gyakorlatok/?gclid=CJe8o6fRqbUCFcVY3godPyAAyg
  (Nem kértem még tőlük, tehát nem tudom, mennyire jó, de ki-ki mérlegelheti!)

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!