2013. február 09., szombat 16:09

Szegénység Magyarországon ma - és amit nem tesznek, akik tehetnének

Írta: 
Értékelés:
(1 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Interjú Ferge Zsuzsával

... A szegényekkel szembeni társadalmi ellenérzés mindig akkor nő, amikor a szegénység maga is nő, mert a korábbinál is több terhet ró a társadalomra, hiszen többet kell beletenni a jóléti rendszerbe. Ez nem mindig felemelő, és nem elég erős a társadalmi szolidaritás ahhoz, hogy ennek a szükségessége világos legyen.

...

Egy másik kérdés ennek kapcsán: vajon joga van-e az államnak azt mondani, hogy a segélyen te csak kenyeret és zsírt vehetsz? Amikor Erzsébet kártyával váltja ki az állam a pénz-segélyt és a boltos meg azt mondja, hogy erre kólát nem lehet kiszolgálni, akkor azt hiszem, hogy elemi emberi jogok sérülnek.

...

Borzasztóan el van rontva az emberek hallása és egyre inkább azt lehet csak meghallani, ami le van egyszerűsítve, ami populista. ... Ezen kívül félelem van. Mindenki félti a megélhetését és nem szól. Ez pedig felveti a legnehezebb erkölcsi kérdéseket, melyek azóta kérdések, mióta világ a világ: hogy is van az, hogy vétkesek közt cinkos, aki néma?

További információk

  • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

    Nem szeretnénk, ha rólunk is szólna. Nem szeretnénk segélyből élni, nem szeretnénk a szegények közé tartozni. A szegénység relatív, ez is kiderül Ferge Zsuzsa gondolataiból. A szociológussal készült interjú a szegénységről, a szegénység megtörésének lehetséges útjairól, kudarcokról szól.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!