2013. február 28., csütörtök 14:10

Búr háborúk - smink nélkül

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

...a britek és a búrok (holland telepesek) között

...A második búr háború (1899-1902) alatt a brit kormány elrendelte, hogy építsenek koncentrációs táborokat, ahová a búr nőket, gyerekeket és a búr gerillákat zárták. A történelem folyamán ezek voltak az első koncentrációs táborok. A minimális higiénia és a kevés élelmiszer miatt tömegével haltak éhen az emberek, valamit a járványok is rengeteg áldozatot szedtek. A brit taktika az volt, hogy így törjék meg a búr harcosok ellenállását, hogy családjukat táborokba hurcolják és ott embertelen körülményeknek teszik ki. A búr hadsereg ugyanis a különböző farmokról és tanyákról szerezte az utánpótlást, így a brit hadsereg a hadtáp területet akarta felszámolni.

Kitchener tábornok új stratégiát eszelt ki. A gerilla-harcot folytató búrok farmjait leromboltatta, a termést elpusztította, hogy kiéheztetéssel térdre kényszerítse a holland telepeseket. A civil lakosságot sem kímélték. Ám ez a kegyetlen módszer korántsem a britek ötlete volt, ugyanígy bántak el a búrok évtizedekkel korábban a fekete őslakosokkal.

 

 

További információk

  • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

    Eléje ide tartozik a búr háborúk honi (brit) legfőbb ellenzőjének története, (meg kell keresni).

    Előbb-utóbb az amerikai kontinens őslakosságának kb. 60 milliós(!) holokausztjáról, történelmi tanulságairól is fel kell tenni cikket. Ó, nem sok új van a nap alatt!... És vajon a jövő hogyan ismétli az ilyesmiket? A tanulságok a felkészülésért, netán elkerülésért vannak.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!