2013. március 08., péntek 09:19

Az USA hogyan is tudna keménykedni a saját bankárával (Kínával)?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Frei Tamás, 2013-02-28

...

Amikor Obama elnök két héttel ezelőtt a kongresszusban arról beszélt, hogy Amerika ellenségei (Kínát név szerint nem említette) a jelek szerint meg akarják bénítani az ország elektromos rendszerét, sőt, szabotálni szeretnék az amerikai légiközlekedés irányítását, akkor már sokan felkapták a fejüket. Obama azt is mondta, hogy a kiber-ellenség szerinte nemsokára képes lesz leállítani az amerikai pénzügyi rendszert.

Az ügy hirtelen átlépett a „na és” vállvonás-kategóriából a kiber-hidegháború realitásába. Az amerikaiak egyelőre képtelenek feldolgozni, hogy épp az az ország, ─ jelesül Kína, amellyel éves szinten 425 milliárd dolláros kereskedelmet folytatnak, és amely nemcsak versenytársuk, hanem egyben fő piacuk, vásárlójuk és az amerikai államkötvények tulajdonosaként részben az amerikai gazdaság finanszírozója is, ─ épp ez az ország készült évek óta arra, hogy szisztematikusan behatoljon Amerika legnagyobb céges adathálózataiba, hogy ellophasson mindent, amit csak bír.

Mi van?? Egyelőre csak eddig a kérdésig jutottak. Hát az, hogy amerikai cégek olcsó munkaerő után kutatva és hatalmas amerikai piacot kínálva megerősítették Kínát. Azt a Kínát, amely most már ki akarja rabolni őket. Gyors megoldás persze ebben a hidegháborúban sem lesz, hiszen a leköszönő amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton is így összegezte a dilemmát: „Amerika hogyan is tudna keménykedni a saját bankárával?”

További információk

 • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

  Számomra több síkon beszél a cikk.

  Nagy horderejű dolgokat légiesen ellopni, birodalmak közti hackelések - egy dolog.

  Egy birodalom működőképességét befolyásolni adott pillanatban - egy másik dolog.

  A "hivatalos" megmogyorózás lehetőségét (adósságállományt) birtokolni - egy harmadik dolog.

  És mindenekfelett: előrelátás... előrelátás... (hiánya). Vagy csak tehetetlenségi erő?

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!