2013. március 10., vasárnap 17:09

Lehetett volna másként? (Az urán-erőművek elsikkasztott alternatívája.)

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

What if we could turn back the clock to 1965 and have an energy do-over? In June of that year, the Molten Salt Reactor Experiment (MSRE) achieved criticality for the first time at Oak Ridge National Laboratory (ORNL) in Tennessee. In place of the familiar fuel rods of modern nuclear plants, the MSRE used liquid fuel—hot fluoride salt containing dissolved fissile material in a solution roughly the viscosity of water at operating temperature. The MSRE ran successfully for five years, opening a new window on nuclear technology. Then the window banged closed when the molten-salt research program was terminated.

További információk

 • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

  A cikkből kiderül, hogy az olvadtsós tórium erőmű tervezés, működtetés, biztonság, hulladékkezelés, ráfordításigény és az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása szempontjából is előnyösebb mint a szilárd üzemanyagú urán és plutónium erőművek. Mindezek már 1965-ben igazolt tények voltak, mégsem ez a nukleáris erőműtípus terjedt el.

  Egységnyi energia termeléséhez tóriumból 300-szor kevesebb üzemanyagra van szükség, 1800-szor kevesebb sugárzó hulladék keletkezik, amelyet háromszáz évig kell elzárva tárolni, nem háromszáz-ezer évig, mint az urán alapú erőművek esetében.

  Majdnem biztos, hogy azért nem fejlesztették tovább a technológiát, mert a tórium erőmű nem termel atomfegyver gyártására alkalmas plutóniumot, uránt is csak annyit, amennyire a folyamatos működéshez szüksége van.

  A világ jelenlegi energiafogyasztását évi 6000 tonna tóriummal fedezni lehetne. Az ismert tóriumkészletek mennyisége másfél millió tonna, ez nagyjából 250 évre elég üzemanyagot adna a mai energiafogyasztáshoz, úgy, hogy nem használnánk kőolajat, földgázt, szenet, és uránból származó atomenergiát.

  További ugrópontok: http://thoriummsr.com/intro/facts-about-thorium-molten-salt-reactors/
  http://www.thoriumenergycheaperthancoal.com/notes-and-references

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!