2013. március 14., csütörtök 08:03

Már ősi írásunk sem a miénk?

Írta: 
Értékelés:
(1 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Budapest, 2013. március 13., szerda (OS) - A tudomány képviselőinek nyilatkozata. A székely-magyar rovás és a rovás íráscsalád nemzetközi szabványosítása körüli botrányok kapcsán a számítástechnikai kódolással és a rovással foglalkozó tudományos kutatók, műszaki és tartalomfejlesztők, valamint felhasználók közös nyilatkozattal fordulnak a hazai és nemzetközi szabványosítási szervezetekhez, a kulturális kormányzathoz és a sajtóhoz.

A nyilatkozat 6 szerzője és 27 támogatója kérik a tudománytalan és a rováshasználatot korlátozó ír-osztrák szabványjavaslaton alapuló, eljárási szabálytalanságokkal terhes folyamat azonnali leállítását és annak a tudomány képviselői, a szakemberek és felhasználók konszenzusa alapján való újraindítását.

További információk

 • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

  Hosszú, szövevényes történet, érdemes a közleményben megadott ugrópontot követve beleolvasni.

  Amíg személyesen nem vettem részt a szabványosítás folyamatában, azt hittem, hogy ha nem is az igazságot, de legalább az érdekek egyeztetését keresik ezen a területen, és a szabványok mindenki számára elfogadható egyezmények.

  A rovásírás szabványosítása során vált világossá számomra, hogy ez is csak egyike a világról dédelgetett illúzióimnak, jól körülhatárolt külföldi érdekcsoport tartja a kezében a nemzeti nyelvek és írásrendszerek - nem kevés pénzért végzett - szabványosítását, a bennszülötteknek, akik kultúrális örökségüket mindennapi gyakorlatukban megőrizték, ebbe még ingyen sem lehet beleszólásuk. A rovásírás esetének tragikomikus vonása, hogy a külföldi érdekcsoport éppen a Magyarok Világszövetsége révén állította saját oldalára a magyar érdekek képviseletére hivatott Magyar Szabványügyi Testületet.

  Hacsak isteni beavatkozás nem történik, rövidesen lesz egy olyan rovásszabvány, amelyet a 20. század elején virágzott önképzőkörök tankönyvein nevelkedett cserkészek lelkesen fogadnak majd, de a rovásírások kutatói és a mai elektronikus adatkezelés számára használhatatlan lesz. Továbbá a székely-magyar rovásírással rokon Kárpát-medencei, és steppei rovásírásokat egészen a Vinca kultúráig visszamenőleg bolgár, román és szerb nyelvészek és történészek fogják majd magukénak vallani és szabványosítani, mert az MVSz-nek és az MSzT-nek mindez nem kell.

  Úgy látszik, a világban csak egy dolog korlátlan, az emberi ostobaság.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!