2013. április 07., vasárnap 22:27

Rámbízhatod a mosogatást, nem folyatom feleslegesen a vizet

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Írj egy emailt és elmosogatok helyetted!

A hirdetés szerzője, Mangel Koppány Budapest belső kerületeiben ingyen kiszállás ígér, és egy óra mosogatásért ezer forint adományt kér, vagy alkut ajánl...

A Facebook-oldalon a hirdetésre szinte azonnal megjelentek további ötletek is, -- kivétel nélkül nőktől. :-) Az egyik hozzászólónak fúrásra és bútortologatásra, másnak csöpögő kádcsaptelep-cserére volt szüksége. Utóbbi még a csaptelep beszerzését is rábízta volna. Egy harmadik könnyed ablakpucolást kért, egy negyedik szobafestést. Volt, aki hűtőmosásra kérte, mert képtelen volt magát rávenni. Volt olyan is, akinek villanyszerelés, fúrás, eltört szék megjavítása, vagy épp mosott ruhák összehajtogatása, vasalása kellene. Ez így már elég tágan értelmezett mosogatásnak számít, de Koppány vállalta ezeket is. Sőt, volt fürdőszoba-takarítás, vécé- és gáztűzhely-tisztítás is.

... egy penészes hűtőt kellett kitakarítani, amit a tulajdonos örökölt, és már 2 napja nem mert hozzányúlni. Le is egyeztették a legfontosabbakat, mikor is a hölgy elszégyellte magát, és nekiállt megcsinálni. Szerintem ez csodás! Mármint ha képesek vagyunk erőt venni magunkon. Szívesen segítek ebben is: erőt venni magadon – írja...

Úgy látja, hogy az emberek többsége nagy irányító hatóságoktól, kormányoktól, politikai erőktől várja, hogy oldják meg az életét. Ezzel szemben viszont kezd kialakulni egy olyan réteg is, amely szereti megoldani a saját problémáit, akinek nemcsak azzal telik az élete, hogy harcol valakivel, hanem olyasmit csinál, amit szeret és amire képes.

Végtelen sok lehetőség van az életben, mégsem próbálkozunk semmivel. Nem merünk kilépni a bizonytalanságba, mindenki foggal körömmel ragaszkodik a biztonsághoz, és ebbe pusztul bele.” Nagyon sok ember azon lamentál, hogy nincs munka, és nem lehet dolgozni, de mindig máshonnan várják, hogy munkát kapjanak. Vagy ha meglátnak egy hirdetést a neten, ülnek otthon és arról kommentelgetnek, hogy ők aztán ennyiért el nem vállalják a munkát – meséli...

...

A Facebookon feltüntetett óránkénti ezer forint viszont csak jelképes. Mindenki annyit és azt ad, amennyit és amit akar, amivel eddig nem élt vissza senki. Másfelől viszont, ha valaki kihasználná, az neki is, a másiknak is egy érdekes tapasztalat lenne. „Nem gondolkodtam még rajta, hogy akkor mit tennék. Valószínűleg beszélgetnék vele, vagy megkérném, hogy segítsen valamiben” – mondja. Nem mindenki pénzt ad. Az egyik alkalomról a Facebookon elmesélte: „Tegnapi nap: lehordtunk egytucatnyi csempét és egyéb építési hulladékokat a pincéjébe, ettünk egy kis házi túrós sütit, kaptam házi mandulát/diót/szörpöt cserébe és megbeszéltük, hogy mik történtek az elmúlt időben.” Koppány szerint az a fontos, hogy jó hangulat legyen és jó érzés.

Koppány egyébként környezetmérnök, és 15 éve környezetvédelemmel foglalkozik. Nagyjából ez az a szellemi háttér, amiből a házimunka is kijött. Szerinte aki környezetvédelemmel foglalkozik, azt látja, hogy nagyon sok múlik az emberen, és minden egyes emberen múlik, hogy jobb, boldogabb legyen az élet, vagy fenntarthatóbb legyen a környezet, mégsem kezd el tenni ezért. Ebből nem nagyon tudunk kizökkenni, legfeljebb akkor, ha olyan dolgok történnek, ami jólesik az embereknek, és látják, hogy ezek jó dolgok. Ilyesmi a mosogatás is, és az emberek tényleg így is reagálnak rá – mondja.

...

Koppány az övéhez hasonló kezdeményezésről nem tud, de szerinte az lenne az ideális, ha lenne száz vagy ezer olyan közösség, amelyek így segítik egymást. Üzleti alapon másnak is eszébe jutott már hasonló ötlet.

Egy hasonló profilú, de vállalkozás, amibe belebotlottunk, a "Férfi egy órára" nevet viseli, és Koppányhoz hasonlóan háztartási szerelőmunkákat, akár a tévécsatornák beállítását is vállalják, óránként 7 ezer forintért.
((...napi bosszúságot okozhat egy falból kilógó konnektor, egy régóta leszakadt fregoli, a sarokban heverő, felakasztásra váró polc, vagy tükör... Ha problémát okoz a tv csatornáinak beállítása, vagy csak egyszerűen túl nehéz a bevásárlótáska...))

További információk

  • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

    A fogyasztói lét utáni életmodellben bizonyosan az egyik fő tényező: amiben kicsit jártasabb vagy, mint a másik, állj rendelkezésre... Szabad értelmezésben: "...százannyi fivéred és nővéred lesz."

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!