2013. április 07., vasárnap 22:43

Az internet talán szabad világ, de bizonyosan megfigyelés alatt álló világ

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Valós időben kémkedne a Gmailben az FBI
Index, 2013. március 27., szerda 10:30 

Annak ellenére, hogy a bűnüldözési szerveknek már nagyon sok lehetőségük van, ha a digitális kommunikáció megfigyeléséről van szó, az FBI-nak még mindig problémát jelent a Gmail, az IP-alapú telefonálást bzitosító Google Voice és a Dropbox valós idejű megfigyelése.

Ez a helyzet hamarosan megváltozhat: múlt héten Andrew Weissmann, a szervezet egyik jogásza egy washingtoni beszélgetésen arról beszélt, hogy egyre nagyobb problémát jelent a sokasodó emailezés és közösségi jelenlét. Az Electronic Communications Privacy Act nevű amerikai törvénynek köszönhetően ugyan hozzáférhetnek az emailek archív másolatához, de azok vagy a Gtalk valós idejű megfigyelése már gondot okoz.
Az 1994-es Communications Assistance for Law Enforcement Act csak azt engedi a kormánynak, hogy kényszerítsék az internet- és mobilszolgáltatókat, hogy a megfigyeléshez szükséges felszereléseket építsenek hálózataikba.

Ez azonban nem elég az emailek, felhőszolgáltatások vagy online csetek, például a Skype megfigyeléséhez. Az FBI ezért azt szeretné, ha valós időben tudna megfigyelni mindent a Dropboxtól az online játékokig: példaként itt a Scrabble csetjét hozta Weissmann. Szerinte ezeket a szolgáltatásokat bűnözésre használják.

A Gmailből elküldött levelek SSL-titkosításon keresztül utaznak, ezért az FBI nem tudja elolvasni őket, hiába van a szolgáltató hálózatába kémgép építve. Az archívumok kikérése pedig lassú, nem hatékony.  Weissmann szerint ez így nem mehet tovább, ezért az FBI idei legfontosabb prioritása, hogy ezt a problémát megoldja.

További információk

 • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

  A cikkel sok bajom is van, tk. ezek mindegyike a hatásvadász megfogalmazás kedvéért adódhatott:

  1/ Amikor csak USA jogszabályokról van szó, abból kicsit úgy néz ki, hogy a világ = az USA.

  2/ Gondot okoz a sokasodó emailezés...? Könyörgöm, néhány milliárd mail-t eddig tudtak figyelni, néhány tízmilliárdot már nem?

  3/ Valós idejű figyelésről beszélni ostobaság ilyen nagyságrendnél. Az elemzések bizonyosan eleve néhány nap csúszást okoznak.

  4/ Ki állítja (hihetően), hogy csak ahhoz férnek hozzá, ami jogszabályban engedélyezett?

  Ami miatt a stupid megfogalmazások ellenére feltettem a cikket: elég jól felhívja a figyelmet, hogy a világ nem a békénhagyás felé alakul. A rablók és pandúrok örök játszmájában a normál civil a pandúrok helyzetkezelésében általában a potenciális rablók csoportjába tartozik, miközben messzemenően balekabb a valódi rablóknál. (Mint ahogy a háborúkban is 90% körül mozog a civil áldozat, miközben állítólag harcosok küzdenek harcosokkal.)

  Van azért jó hírem is. Aki tudja, nézze meg a két (rövid) Kruse-videót.
  http://www.youtube.com/watch?v=UNJso8p0c6A
  http://www.youtube.com/watch?v=Neh34iKn3vI
  (Német professzor, majd felteszem külön cikkfelküldésként a holnapunk.hu-ra is.)

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!