2013. április 07., vasárnap 23:00

Kneipp-vízkúrák

Írta: 
Értékelés:
(2 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

A víz-kúra fajtái (wikipédia-cikk szerint):
    Borogatás
    Fürdők
    Gőzölés
    Lemosás
    Pakolás
    Zuhanyok

---------------------------------------

Másik cikk: Gyógyító vizes-kezelések
2009. április 28.
Hideg és meleg vizes fürdővel számos betegség meggyógyítható, ráadásul a lelki egyensúlyunkat is visszanyerhetjük a segítségével. Vízkezeléseket akár otthon is végezhetünk.

Sebastian Kneipp, a növényekkel gyógyító pap a róla elnevezett vízkúrát a 19. században találta fel Németországban. Módszere százharmincféle különböző zuhanyból, borogatásból, le-mosásól és fürdőből áll. A vízkezelések a bőrön keresztül az idegrendszerre hatnak. Összhangba hozzák a szívműködést, az anyagcserét, a vérkeringést, a légzést, az emésztést, az immunrendszert, a mirigytevékenységet, s elősegítik a lelki egyensúly kialakulását.

Paskolás
- Hideg vizes törülközővel paskoljuk végig hátunkat, és bújjunk ágyba. A művelet serkenti a vérkeringést.

Leöblítés
- Hideg vizet többször, hirtelen locsoljunk az arcunkra, aztán törülközővel dörzsöljük szárazra bőrünket. Arcfájás, fejfájás esetén ajánlott. Feszesíti az arcbőrt.

Karfürdő
- Könyékig merítsük langyos vízbe behajlított karunkat. Percenként öntsünk hozzá forró vizet, míg az egész 40 Celsius-fokos nem lesz. Végül öblítsünk hideg vízzel. Hideg végtagok, rossz keringés esetén
segíthet.

Nyakborogatás
- Hideg vizes vásznat tekerjünk a nyakunk köré, majd tegyünk rá száraz gyapjúkendőt. Akár reggelig is rajtunk maradhat. Amikor leveszszük, a bőrt hideg vízzel öblítsük le, töröljük szárazra. Számos nyaktájéki gondon segít.

Hideg-meleg váltózuhany
- Fél perc meleg zuhany után 2-3 másodpercig hideg vizet engedjünk a jobb lábunkra, majd a balra. Aztán a többi testtáj következik alulról felfelé. Ismételjük ötször-hatszor. Utána dörzsöljük magunkat szárazra.

http://www.astronet.hu/test-es-lelek/alternativ-kezelesek/gyogyito-vizes-kezelesek-43606

 

További információk

 • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

  És egy másik cikk:

  A Kneipp módszer alappillérei

          Víz (hidroterápia): amely különböző hőfokú víz alkalmazásával váltakozó hőmérsékleti ingereknek teszi ki a testet, és ezzel vegetatív reakciót vált ki.
          Gyógynövények (fitoterápia): szelíd gyógynövényekkel, amelyek ugyan lassabban hatnak, de jóval kevesebb mellékhatást fejtenek ki.
          Egészséges táplálkozás: különösen hangsúlyozta a zöldségfélék, gyümölcsök és tejtermékek szerepét. A teljes értékű élelem nagyon fontos az étrendben
          Mozgás (egészséges testmozgás, masszázs): amely ésszerű és rendszeres testmozgáson alapul. Cél nem a kimagasló teljesítmény, hanem a terhelés és tehermentesítés rendszeres és egészségjavító keveréke.
          Test-lélek-szellem harmóniája: amely azt tanítja, hogyan élhet az ember összhangban önmagával, miként találhatja meg a saját testi-lelki ritmusát.

  A Kneipp módszer öt pillére röviden:

          A víz gyógyító erejének alkalmazása.
          A mozgás egészség megőrzésében játszott szerepének terjesztése.
          A gyógynövények alkalmazásának az elterjesztése.
          Egészséges táplálkozás fontosságának tudatosítása.
          Lelki egyensúlyra való felkészítés.

  http://www.hegyhatikneippterseg.hu/kneipp/a_kneipp_modszer_alappillerei/

Hozzászólások  

 
Önnek nincs elég joga a szavazáshoz!0 #1 bsim-reg 2013-04-16 22:34
Beszéltem egy orvossal, aki ma Mo-on a Kneipp-kúrarend szer egyik fő képviselője. Lényegében csak enyhe esetekben és/vagy csak kiegészítő kezelésként alkalmazzák.
Azért, mert a mai korszerű orvoslás feleslegessé teszi, vagy azért, mert a hajdani Kneipp-kúrák olykor csodával határos eredményeiről szóló beszámolók csak eltúlzott szájhagyomány? Vagy más okból?
 

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!