2013. április 07., vasárnap 23:21

Szétbombázható-e az internet?

Írta: 
Értékelés:
(2 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Megakasztható-e egyszerre az egész internet?

"Folyamatosan növekvő fenyegetést jelent sérülékeny információs rendszereinkre a hadviselés egy új formája, amelyet kiberműveleteknek neveznek, de még inkább a békeidőkben is állandóan fenyegető terrorizmus számítógépes változata, a kiberterrorizmus. A különböző információs infrastruktúrák, eszközök és szolgáltatások bármelyikének megsemmisülése vagy sérülése a társadalom széles rétegeit érintheti..."

Elég volt egyetlen, jól kiválasztott céget megtámadni ahhoz, hogy az internet teljes infrastruktúrája megérezze a hatást. A Spamhaus ellen egy hete indult hadjárat során kiberbűnözők túlterhelték a spamszűrésben kulcsszerepet játszó szervezet szervereit

...bár a Facebook 1 milliárdnál több aktív felhasználója valóban rengeteg, van ennél egy jóval alapvetőbb funkció/szolgáltatás a neten. Merthogy nem minden emailező facebookozik, de minden facebookozó emailezik.

A Radicati technológiai piacelemző cég Email Market 2012-2016 című tanulmánya szerint tavaly 2,1 milliárd e-levelező ember volt, három év múlva pedig már közel 2,8 milliárdan használjuk majd ezt a kommunikációs formát. Rajtunk kívül pedig emaileznek velünk – vagy éppen egymással – különböző rendszerek is. Mindent egybevetve a Radicati szerint 144 milliárd email indul útnak naponta. A Symantec tavaly úgy számolt, hogy az összes email-forgalom 68,8 százaléka volt spam, ez nagyjából napi 98 milliárd levelet jelent. (Vannak becslések, melyek szerint naponta közel 300 milliárd email forog a neten, ezeknek pedig 90 százaléka spam.)
...A napi 144 milliárd levélből nagyjából 80 milliárd hozható kapcsolatba egyetlen szervezet adatbázisával, ez pedig a cikk apropójául szolgáló támadás áldozata, a Spamhaus.
A Spamhaus egy genfi és londoni központokkal dolgozó, kéretlen emailek szűrésére szakosodott szervezet. A konkrét szűrést nem ők végzik, "csak" az adatbázis található náluk, benne azokkal az IP-címekkel, melyeket az email- és netszolgáltatók spamforrásként azonosítanak. Egyes becslések szerint a világ spamforgalmának összesen 80 százalékát blokkolják a Spamhaus feketelistái alapján.

...Sven Olaf Kamphuis szóvivő BBC-nek tett, akár könnyen félre is érthető nyilatkozata, amely szerint nem szabadna megengedni, hogy a Spamhaus döntsön arról, "mi mehet és mi nem az interneten".

...a nagyjából egy hete zajló Spamhaus-attak után, amelynek az elmúlt órákban tapasztalt 300 gb/s sávszélessége már világszerte éreztette hatását. Ehhez jött még az a többletforgalom – és ezért volt az internet borításának szempontjából megfelelő célpont a Spamhaus –, amit a spamszűrés alapjául szolgáló lista elérhetetlensége miatt elszabaduló kéretlen levelek okoztak.

...Azt állítják a Spamhaus-eset kapcsán egybehangzóan a kiberbiztonsági szakértők, hogy egyre több hasonlóra kell számítanunk a jövőben.

 

Mellékelek egy ábrát, ami egészen máshonnan (wikipédiáról) való, de jól szemlélteti a centralizált és P2P (sok párocskából álló, nem centralizált) hálózatot.

 

 

További információk

 • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

  Sokféle megjegyzésem lenne. Talán csak a legfontosabb: az internet alapjellegével ellenkezik az ilyen mértékű funkció-centralizálódás. Akkor meg min csodálkoznak?
  ("A napi 144 milliárd levélből nagyjából 80 milliárd hozható kapcsolatba egyetlen szervezet adatbázisával...")

  Egyébként érdekes és fontos a cikk és a témafelvetés, ami mégis alig jut túl a felszínes szenzációsejtető megfogalmazásokon.
  Az olvasó egyfelől azt érzi: nem szeretem a spam-eket, a szűrés és a védelem fontos és helyes.
  Másfelől azt érzi: nem szeretem azt sem, ha túlságosan számon tartanak és szabályozzák a dolgokat.
  De a pályán az átlagember az utolsó, aki a szempontjait érvényesíteni tudja.

  Megintcsak a Kruse-videókat tudom ajánlani. Az a kétszer kb. 5 perc igazán az egyik leglényegesebb szempontról szól.

  http://www.youtube.com/watch?v=UNJso8p0c6A

  http://www.youtube.com/watch?v=Neh34iKn3vI

   

Hozzászólások  

 
Önnek nincs elég joga a szavazáshoz!0 #1 demeczky 2013-05-05 08:59
Amíg a gerinchálózatot működtető kapcsoló nem a végfelhasználók nál van, addig nagy kapacitású lemezeken érdemes az ismereteket tartani, nem a felhőben.
A kezdet kezdetén az elektronikus levelezés a telefonhálózatr a épült. Mi annak idején ezért fizettünk be (~20 havi munkabérnek megfelelő) konténeres telefonvonalra. Emlékszünk még a betárcsázós modemekkel elért "hallatlan" sebességre? Most mintha elfeledkeztünk volna arról, hogy mi szállítja a nagyjából 10000-szer gyorsabb világhálón a leveleinket. Társ-társ hálózatot a jelenlegi csatornákon nem érdemes kiépíteni, elvileg más megoldást kell találnunk. Például: rövidhullámú rádiós (~1W) csatornákon továbbított csomagokat fogadó és továbbító alapgépeket, amelyekből mindet ki kell kilőni ahhoz, hogy egy adott terület leszakadjon a világhálóról.
 

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!