2013. április 07., vasárnap 23:56

Ciprust és Szlovéniát együtt emlegetni bedőlőként??

Írta: 
Értékelés:
(3 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Londoni elemzők: Szlovénia inoghat meg Ciprus után

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak előrejelzése szerint a legnagyobb valószínűséggel Szlovénia lesz a következő olyan eurógazdaság, amelyik külső pénzügyi segítségre szorul. Szlovénia esetében máris egyértelmű jelei vannak a piaci stresszhelyzetnek: a szlovén állampapírhozamok két hét alatt 4,5 százalékról 6,5 százalékra emelkedtek.
A Capital Economics elemzői szerint jóllehet a szlovén bankszektor sokkal kisebb, mint a ciprusi, a nem teljesítő kinnlevőségek rátája azonban eléri 15 százalékot, a három legnagyobb szlovén bank esetében pedig meghaladja a 20 százalékot.
A cég felidézi, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrégiben ismertetett becslése szerint a szlovén kormánynak legalább egymilliárd eurót kell előteremtenie a bankok feltőkésítéséhez; ez a szlovén hazai össztermék 3 százaléka.
... gazdasága és bankjai az ingatlanpiaci árbuborék kipukkadásának következményeitől szenvednek

...A luxemburgi bankrendszerbe vetett bizalom is meginoghat, tekintettel arra, hogy a banki eszközállomány meghaladja a luxemburgi GDP-érték kétezer százalékát. Igaz, hogy itt is a legtöbb bank külföldi tulajdonú, és a tulajdonos bankok a bankcsoporton belüli tevékenységre összpontosítanak, ám a  luxemburgi gazdaság sincs elszigetelve az esetleges tőkeáramlási felfordulásoktól.
A Capital Economics szerint Észtország és Szlovákia is megszenvedheti a kis eurótagországokkal szembeni befektetői aggályokat. Észtország bankrendszerének finanszírozásáról a hagyományosan stabil észak-európai tulajdonos bankok gondoskodnak, és az észt költségvetési pozíció nagyon erős, Szlovákiában pedig az euróövezet legkisebb bankrendszere működik, és a szlovák gazdaság az euróövezeti válság közepette is robusztus növekedést produkált. Ezzel együtt is azonban ha Cipruson történtek nyomán általánosan felerősödik a kisebb eurógazdaságokkal kapcsolatos piaci aggodalom, akkor e két gazdaság is sebezhetővé válhat a járványhatásoktól.

 

További információk

  • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

    A hírre (és elemzésre) azért kaptam fel a fejemet, mert Szlovénia az ismereteim szerint egy mintaszerűen jól manőverező nemzetállam. Eközben beleesett ugyanabba a hibába, mint világszerte mások ("gazdasága és bankjai az ingatlanpiaci árbuborék...") és ez elég a bajhoz?

Hozzászólások  

 
Önnek nincs elég joga a szavazáshoz!0 #1 demeczky 2013-05-05 08:39
A háttérben az USA és az EU harca folyik a világ tartalékvalutáj áért. Akinek a pénzében ($, €) kereskednek és tartalékolnak, az a saját pénzét hígítva mindig le tudja írni a tartozásait. Az USA kockázatelemzői rendszeresen és sorozatosan "önbeteljesítő jóslatokat" közölnek Eurót használó országok kockázatos állapotáról, minél rosszabb a minősítés, annál jobb az USD-nek. Nem véletlenül akar az EU saját kockázatminősít ő intézményt.
Távolabbról nézve kisszerű perpatvarnak látszik ez a valutaháború, hiszen mindenki tudja, hogy a valós gazdaság értékét 40-szeresen meghaladó fiktív pénz befektetéséből várt éves 20-30% hozamot nincs honnét elvenni, ezek a befektetések vagy egymást vásárolják föl (és ezzel látszólagosan életben tartják a tőkepiacot), vagy elbuknak, mint rossz befektetések.
 

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!