2013. április 08., hétfő 07:56

A 2011-es magyarországi népszámlálás adatai

Írta: 
Értékelés:
(7 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Népszámlálás: rejtőzködő hívők?
2013. április 07., Szerző: Babus Endre

Harminc százalékkal kevesebben nevezték a történelmi egyházakhoz tartozónak magukat Magyarországon, mint egy évtizeddel korábban.
Az érintett felekezetek szerint sokan nem kívánták nyíltan vállalni világnézeti meggyőződésüket.

...a lakosság egyre növekvő hányada nagyon nem kedveli, ha az állam a világnézeti meggyőződését firtatja. E tekintetben különösen a budapestiek elutasítóak...
...a fővárosban ... tizenkét éve 1,14 millió polgár nevezte istenhívőnek magát, míg tavalyelőtt már csak 748 ezer.

A 2011-es népszámlálás másik nagy meglepetése az, hogy a nemzetiségi és etnikai önazonosságukat az érintettek jóval nagyobb számban vállalják, mint az évezred elején. (A magukat deklaráltan magyar nemzetiségűnek vallók száma a 2001-ben regisztrált 9,4 millióról ugyanakkor meglepő módon 8,3 millióra – vagyis 12 százalékkal – zuhant.) A legnagyobb etnikum, a cigányság statisztikai lélekszáma viszont 190 ezerről 309 ezerre ugrott, ami 63 százalékos létszámbővülésnek felel meg. Durva becslés szerint ez azt jelentheti, hogy a hazai romáknak korábban az egyharmada, tavalyelőtt viszont már hozzávetőleg a fele vallotta meg etnikai identitását. E fejlemény a Setét Jenő roma szociológus vezette, 2011. őszi "Ide tartozunk" kampány sikerét látszik jelezni.

 

További információk

 • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

  Egy nem-tartalmi megjegyzés: népszámlálás adatait két évvel később lehet érdemben tálalni??

  Az eredeti cikkben (http://hvg.hu/hvgfriss/2013.14/201314_nepszamlalas_rejtozkodo_hivok_tukor_altal_e)
  szereplő táblázatokban világosabban is megkülönböztethető az, ami a cikk szövegében kicsit keveredik: istenhívő ill. felekezethez tartozó.

  Szemléltetésként egy adatot kiemelek az egyik táblázat elejéről:
  római katolikus 2001-ben: 5.3 millió, 2011-ben: 3.7 millió.

  Tartalmi megjegyzés: vajon az egyházak levonnak-e tanulságokat, netán változtatnak is, vagy csak a kimagyarázó félmondat van? ("Az érintett felekezetek szerint sokan nem kívánták nyíltan vállalni világnézeti meggyőződésüket.") Amihez egyébként értelmes indoklás is járna arról, hogy miért ne vállalják, és még azon is túl: mit ér az olyan egyháztag... Szóval tanulságok és értelmes átgondolás is van vagy nincs?

  A másik neurotikus kérdés persze a cigányság adatai és az adatok hátterének elemzése.

  -------------------

  Egy érdekes paradoxon, csak mellékesen: "nyakas" vallásosakból "nyakas" felekezeten kívüli lesz? :-)

  "...ma már azoknak a száma a magasabb, akik elvi alapon nem tűrik, hogy a közhatalom a világnézeti meggyőződésüket szondázza. E tekintetben csupán három tiszántúli megye – az erős protestáns hagyományokkal bíró Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés – „lóg ki” a sorból. Az ottani népesség feltűnően nagy hányada (28–32,5 százaléka) a számlálóbiztosok előtt is nyíltan vállalta, hogy semmilyen felekezethez nem tartozik (az országos átlag 18,2 százalék volt)."

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!