2013. április 08., hétfő 14:36

Pszichológushoz vagy asztrológushoz menjek?

Írta: 
Értékelés:
(2 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Alacsony képzettségű, gyorstalpalón végzett emberek - grafológusok, asztrológusok - kezdtek el olyan pályákon működni, amelyek a mindennapi életben a pszichológia riválisaiként jelennek meg. Szolgáltatásaikat úgy állítják be, mintha a modern tudomány eszközeivel igazolható tudás állna mögöttük - de ez nem így van.

Az ember vágya saját magának és viselkedésének megértésére, és ezek befolyásolására kialakította ezeket a kevésbé kifinomult és könnyen elsajátítható segédfoglalkozásokat, amelyek a mindennapi életben a pszichológia riválisaiként jelennek meg. Ezért a pszichológiának most kicsit meg kell ráznia magát, hogy megmutassa: egy kicsit különb, kicsit bonyolultabb ezeknél a segédfoglalkozásoknál.

Ugyanakkor finom elhatárolásokat érdemes tenni, hiszen nemcsak magukat mindentudónak beállító, önhirdető foglalkozások vannak, mint az asztrológus vagy a grafológus, hanem olyan hagyományos, legalább kétezer éves hivatások is, amelyek szintén az emberi élményvilággal, viselkedéssel foglalkoznak - gondoljon csak a papokra, lelkészekre, rabbikra. Ám egy pap vagy lelkész attól, hogy támaszt nyújt az embereknek, még nem gondolja, hogy a modern világban a lelki jelenségeknek olyan szakavatott ismerője lenne, mint a pszichológus.

Én azt gondolom, hogy amikor jóshoz, asztrológushoz, grafológushoz, guruhoz, coachhoz fordulunk, sokszor az áll mögötte, hogy szeretnénk a saját viselkedésünkkel kapcsolatos döntési felelősségünket kiszervezni, másokra hárítani, még a kicsi dolgokban is.

A modern társadalomra általában is jellemző a professzionalizálódás: kezdünk úgy élni, mintha nem tudnánk, hogyan kell egy gyereket bepelenkázni vagy megbüfiztetni. Mindent kiszervezünk, mindennek van szakembere.

A tudományos pszichológiának veszélyforrása, hogy sokan elfeledkeznek róla, amikor egy jelenségre természettudományos magyarázatot találtak, attól még az élményvilág nem szűnik meg. Attól, hogy tudjuk, a meditáció milyen jellegzetes agyhullámokkal jár a halántéklebenyben, még a meditáció élménye megmarad. Vagy itt van ez a pohár: ismerem a kristályszerkezetét, amely magyarázza a törékenységét.

További információk

  • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

    Miért népszerűek manapság a gyors megoldásokat kínáló "segédfoglalkozások"? Van-e szükség a pszichológia tudományára? Pléh Csaba akadémikus gondolatai.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!