2013. április 14., vasárnap 15:36

Tanácsadó testületet nevezett ki a pápa

Írta: 
Értékelés:
(6 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Nyolc tanácsadót nevezett ki a pápa
2013. 04. 14.

Ferenc pápa nyolc bíborost nevezett ki azzal a céllal, hogy "tanácsokat adjanak az egyetemes egyház vezetésében, és tanulmányozzák a római kúriára vonatkozó Pastor bonus apostoli konstitúció felülvizsgálatát".
A bíborosi testületben mind az öt kontinens képviselői helyet kaptak. Giuseppe Bertello, Vatikán városállam kormányzóságának elnöke a csoport egyetlen tagja, aki a kúrián dolgozik, és aki a sajtó szerint a szentszéki államtitkárság várományosa. A bíborosi csoport tagja továbbá Francisco Javier Errázuriz Ossa, a chilei főváros nyugalmazott érseke, Oswald Gracias bombayi érsek, Reinhard Marx, München-Freising érseke, Laurent Monswengo Pasinya, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosának érseke, Sean Patrick O'Malley bostoni érsek, George Pell, Sydney érseke, valamint Óscar Andrés Maradiaga Rodríguez, a hondurasi főváros érseke, aki egyben a csoport koordinátora is. Marcello Semeraro, az olaszországi Albano püspöke titkári feladatot kapott.

A tanács feladata lesz a II. János Pál által 1988-ban kiadott konstitúció átdolgozása, vagyis a világegyházat vezető kúria reformja.
A bíborosi csoport először október 1-3. között ülésezik.

Ferenc pápa a kúria helyett a testületi vezetést részesítette előnyben annak tudatában, hogy ma már az egyházat nem lehet egyedül irányítani - írta az olasz sajtó.

További információk

  • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

    Érdekes és bíztató! Persze lehet belőle teljesen formális "gittegylet", de szerintem nem ez a szándék.

    Ajánljuk a testület figyelmébe Bulányi György: Az egyházrend c. munkáját? (Szerintem a Vatikáni Könyvtárban is fellelhető...)

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!