2013. április 16., kedd 20:23

Boldogtalanok és verekedősek a magyar gyerekek az UNICEF gyermekjóléti jelentése szerint

Írta: 
Értékelés:
(1 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

A magyar gyerekek szűk lakásokban élnek, szegények, sokat dohányoznak és verekednek, nem értik meg magukat a kortársaikkal, de legalább kevesen drogoznak, és majdnem mindenki jár iskolába - derül ki az UNICEF most bemutatott, éves gyerekjóléti jelentéséből. A nemzetközi szervezet most először nemcsak a statisztikákat böngészte, hanem a gyerekeket is megkérdezte, hogy érzik magukat.

Az eredmények biztatóak: az elmúlt évekhez képest minden vizsgált országban javult a gyermekek helyzete.

A kutatásból az is kiderül, hogy nem csak az adott ország gazdasági helyzetétől függ, hogy mennyire jó ott gyereknek lenni. 26 szempontból hasonlították össze a gyerekek helyzetét, ezek közül Magyarország egyben végzett az élen: a vizsgált országok közül nálunk kapja meg a legtöbb gyerek a kötelező védőoltásokat. Magyarország főleg azokon a területeken teljesít jól, amelyekhez - a védőoltáshoz hasonlóan - széles, kiterjedt állami intézményrendszer szükséges.

Magyarország a vizsgált mutatók alapján összesítésben a 20. helyen végzett a 29 ország mezőnyében. A kutatók azonban nemcsak az összegyűjtött statisztikákat vizsgálták, hanem megkérdezték a gyerekeket is arról, hogy érzik magukat. A gyerekek megelégedettségi mutatója szerint csak sereghajtók vagyunk: a 26. helyen állunk, csak a litván, lengyel és román gyerekek boldogtalanabbak.

A kortársaikkal az átlagnál sokkal rosszabb a magyar gyerekek kapcsolata: csak 58 százalékuk gondolja úgy, hogy a társai barátságosak, ezzel a legbizalmatlanabbak harmadába csúszott az ország. A kutatók szerint ez az eredmény azért lényeges, mert a kortársakkal való viszony fontos hatással van a gyerekek hosszú távú fejlődésére.

 

További információk

  • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

    A jelentés szerint a magyar gyerekek korán ismerkednek az alkohollal, gyakran verekszenek, zaklatják egymást, kortárskapcsolataikkal nagy részük elégedetlen. Milyen jövő épül?

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!