2013. április 17., szerda 14:50

Az antiszemitizmus szociálpszichológiája

Írta: 
Értékelés:
(2 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Az antiszemitizmussal kapcsolatosan talán az egyik legérdekesebb kérdés az, hogy mitől függ, hogy kiben alakulnak ki ezek a nézetek. Erre a kérdésre több jeles szociológus is kereste a választ, a legelterjedtebb elméletek Erich Fromm és Theodor Adorno nevéhez fűződnek.

Erich Fromm, német szociológus szerint az antiszemitizmus az ún. „szadomazochisztikus” személyiségtípussal rendelkező emberekben alakul ki. Rájuk az jellemző, hogy kételkedés nélkül fejet hajtanak a nagyobb tekintély előtt (mazochista vonás), míg bármikor készek támadni a náluk gyengébbeket (szadista vonás).

Theodor Adorno, német szociológus és társai hosszú és komplex vizsgálatok elvégzésére vállalkoztak, hogy feltárják az antiszemitizmus társadalmi és lélektani gyökereit. Több mint kétezer amerikai fehér, nagyrészt középosztálybeli személyt kérdeztek meg részletes interjúterv szerint, a válaszokat pedig három attitűdskálával mérték, ezek az antiszemitizmus-skála, az etnocentrizmus-skála, illetve a politikai és gazdasági konzervativizmus skálája voltak. E három skála alapján készítettek egy új, átfogó skálát, amelyet „F” (fasizmus)-skálának neveztek el. A vizsgálatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az antiszemitizmus alapja egy bizonyos személyiségtípus, amelyet autoritárius, vagyis tekintélyelvű személyiségnek neveztek el.

Egy 90-es évek elején végzett nemzetközi összehasonlító vizsgálat adatai szerint Közép-Európában Magyarországon volt a legalacsonyabb a zsidókkal szemben negatív attitűdöket vallók aránya, ők a népesség 11 százalékát tették ki. A kérdés csak az, hogy elmúlik-e valaha teljesen ez a jelenség, vagy az emberi létezés velejárójaként örökké megmarad.

További információk

  • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

    Az antiszemitizmus lélektani gyökereit, kialakulásának folyamatmodelljét mutatja be a cikk.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!