2013. április 17., szerda 23:21

Az élelmiszerellátás bizonytalanságai a jövőben... Megoldás: magad (is) termessz!

Írta: 
Értékelés:
(5 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Második világháborús figyelmeztetést kaptak a britek
2013. április 16.

A brit agrárminiszter komolyan aggódik a Nagy-Britanniát is fenyegető élelmiszerhiány miatt. "Egykor a 'győzelemért ástunk', hamarosan eljöhet az idő, amikor 'a túlélésért kell ásnunk'" – figyelmeztette a lakosságot David Heath, aki szerint a briteknek újra meg kell tanulniuk, hogyan termesszenek saját kezűleg növényeket.

...Élelmiszerhiánnyal kell szembenéznie Nagy-Britanniának az elkövetkező években, így könnyen lehet, hogy a lakosság arra kényszerül, hogy otthonában növényeket termesszen. Legalábbis ezt javasolja a brit kormány a Daily Telegraph cikke szerint.

...A miniszter szerint Nagy-Britannia tévedett, amikor azt hitte, a szükséges élelmiszer teljes egészét beszerezheti importból, hiszen szakértők szerint az élelmiszerárak könnyen az egekbe szökhetnek a világpiaci trendeket és a környezeti változásokat követve, illetve járványok miatt. Ahogy történt ez 2008-ban is, amikor 30 százalékos emelkedés volt.

...Semmi sem veszélyezteti jobban a biztonságot, mint az, ha nincs elegendő élelmiszer a lakosság ellátására - mondta a miniszter.

...Emellett szerinte a brit gyerekeknek is meg kellene tanulniuk, hogyan termesszenek növényeket otthon és az iskolában.

...Nagy-Britannia jelenleg az élelmiszer-fogyasztás 40 százalékát kénytelen importból fedezni, és az az arány egyre növekszik. A boltok polcai ugyan roskadoznak, de a beszállítói láncok igen érzékenyek a piaci változásokra – figyelmeztet egy brit kormánytámogatással működtetett élelmiszerbiztonsági program.

 

További információk

 • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

  Ez is az eredeti cikkből részlet:
  "A miniszter szerint a génmódosított élelmiszereknek (GM) nagy szerepe lehet a jövőben az élelmiszer-szükséglet fedezésében. Kilátásba helyezte: Nagy-Britannia lobbizni fog azért, hogy az EU-tagországok feloldják a még érvényben lévő GM-korlátozásokat és –tilalmakat."

  A fentebbiek világosak, de erről a "génpiszka" kijelentésről azért külön vitát lehetne nyitni...

  Viszont... egészen máshonnan egy nagyszerű cikk, amely jól kapcsolódik a témához:
  http://kert.postr.hu/a-jozan-paraszt-konyhakertet-tervez

  Nem tudom, szakmailag miben mennyire van igaza, de biztos, hogy érdemes megnézni (gyönyörű és ötletes képek is).

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!