2013. máj. 01., szerda 14:01

Hogyan gyógyít a placebo?

Írta: 
Értékelés:
(2 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Létezhet, hogy valaki akkor is meggyógyuljon, ha gyógyulását orvosilag semmi sem támasztja alá? És mi köze ennek a jelenségnek a pszichológiához? Érdekes kérdések ezek, amelyekre az utóbbi időben egyre több kutatás és vizsgálat keresi a válaszokat, és ezek a válaszok nagymértékben meg tudják változtatni életünket, a betegségekkel és a gyógyulással kapcsolatos hiedelmeinket, meggyőződéseinket.

Sokan nem hisznek a placebo hatás jelenségében, mert kuruzslásnak, a beteg ember becsapásának tekintik azt. Maga a placebo alkalmazása, alkalmazhatósága természetesen felvet bizonyos orvos-etikai kérdéseket. Azonban az utóbbi időben túlságosan sok, a jelenséget igazoló eredmény született, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha valóban igaz, hogy pusztán a hit, a remény, és az érzés, hogy törődnek velünk, elegendő ahhoz, hogy minimális javulás következzen be egy betegség esetén (és ennek az ellenkezője is bekövetkezhet), – még akkor is, ha nem létezik tudományosan igazolható magyarázat arra, hogy ez miért is történik, – semmiképpen nem lehet káros ennek a hitnek az éltetése, és meg kell győzni az embereket arról, hogy higgyenek még ezekben a reménykeltő „felnőttmesékben”.

További információk

 • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

  Brit és amerikai orvosok kérdőíves vizsgálatából kiderült, hogy nagy részük adott már pácienseinek placebot. Pozitív hatását többek között asztmás és reumás betegek körében, irritábilis bél-szindrómában szenvedőknél igazolták. Az akadémikus orvoslás ma darabokra szedi az embert, gyógyít szerveket, testrészeket, felsorolni is nehéz lenne az egyes szervekre, szervrendszerekre szakosodott specialistákat. Közben elfeledkezik arról, hogy az ember nem csak test. A placebo hatást magyarázó egyik hipotézis éppen a gondoskodásnak és törődésnek tulajdonítja a gyógyulást. A specializáció mellett üdvözítő, sőt létfontosságú lenne a test-lélek-szellem egységét képviselő holisztikus szemlélet elsajátítása az orvosi képzésben.

  Olvasára ajánlom az alábbi írásokat is:

  http://www.origo.hu/egeszseg/20110104-meglepo-eredmeny-a-placeboszerek-hatasossagarol.html

  http://www.origo.hu/egeszseg/20130321-gyakrabban-kapunk-placebot-mint-gondolnank.html

   Külön figyelmet érdemelnének az egészségügy okozta iatrogén ártalmak, melyeket az egyoldalú megközelítés, az emberi lélekről, annak dinamikájáról szóló ismeretek hiánya eredményez.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!