2013. máj. 27., hétfő 09:09

Árt Afrikának a segélyezés jelen módja

Írta: 
Értékelés:
(4 szavazat)

Részletek a cikkből vagy összefoglaló ismertetés (abstract)

Afrikai közgazdász állíttatná le Obamával a segélyezést
 
Az afrikai út deklarált céljaiként Washington a gazdasági fejlődés előmozdítását, illetve a demokratikus intézmények megerősítését jelölte meg. A hír apropóján az ismert zambiai származású közgazdász, Dambisa Moyo a Slate magazinnak adott kétrészes interjújában arra hívta fel Obama figyelmét, hogy fel kell hagyni az eddigi, segélyeken alapuló politikával. Az afrikai válságrégiókba öntött milliárdoknak ugyanis nem csak hogy nincs semmi pozitív hatása, de meg is béklyózza a gazdasági- és demokratikus fejlődést.

Moyo számos cikkében, illetve a 2009-es Dead Aid (Holtsegély) című könyvében is leszögezi, hogy a jóérzésű celebek és gazdag nyugatiak segítsége a gazdagokat gazdagabbá, a szegényeket szegényebbé teszi, mert a rezsimek a segélyeket inkább magukra költik, mint a valóban rászorulókra.

De nem csak a korrupció a baj. James Shikwati kenyai származású libertárius közgazdász már egy évtizede mondja, hogy a segélyekből élő országok még az éhezéseket sem igazán tudják megoldani az olyan túlbürokratizált segélyszervezetek útján, mint a FAO. Ráadásul az ilyen kormányzatok saját kapacitásai elsorvadnak, mivel hozzászoktak ahhoz, hogy mindig kívülről kapják a krízisekre a megoldást. Ez a passzív mentalitás pedig nem csak a rezsimek tehetetlenségéhez vezet, hanem a politikai elszámoltathatóság elsorvadásához is.

Dambisa Moyo még a magán-jótékonykodást is elhibázottnak tartja. A Bloomberg adatai szerint 28 milliárd dolláros alapítványt működtető Bill Gates a közgazdász szerint elfelejti azt, hogy ő maga sem segélyek útján, hanem saját kreativitása és leleményessége kibontakoztatásán keresztül vált sikeressé. Szerinte ezért most neki is inkább iskolákat kéne építtetnie, hogy ezzel segítse elő valódi változásokat.

 

További információk

  • A cikk felküldőjének megjegyzései a cikkhez:

    Tanulságos és elegendően önmagáért beszél a cikk.

    Talán egy kiegészítő megjegyzés: nagyszerű, hogy segélyek helyett iskolák működtetése a javaslat. Ennél még egy fokkal jó lenne továbbmenni: méltányos társadalomban érett személyiségeket nevelni.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!